Vranec
Úvod » Blog » Vranec – nejtypičtější balkánská odrůda

Vranec – nejtypičtější balkánská odrůda

Výraz Vranec v makedonštině znamená silný, černý nebo silný kůň (představte si krásného černého hřebce), a proto je víno vyrobené z této odrůdy je spojeno se silou, potencí a úspěchem. Dalším významem je označení pro havraní (černou) barvu. Proto se vínu z odrůdy Vranec v Makedonii víno někdy také říká černé víno.

Vranec je místní, typická balkánská odrůda a její vína představují charakter lidí, kteří žijí v těchto oblastech – teplokrevný a silný. Předpokládá se, že byla vyšlechtěna přirozeným křížením nebo v důsledku spontánních mutací. Pěstuje se dlouhodobě v Černé Hoře, najdeme jí také v Dalmácii a Hercegovině, ale v Makedonii je to nejdůležitější a hlavní odrůda pro výrobu červeného vína.

Aby to nebylo jednoduché, tak Vranec je současně i druh makedonského červeného vína 🙂

Klimatické podmínky v Makedonii umožňují úspěšné pěstování této odrůdy téměř v každé vinařské oblasti.

Makedonské víno vyrobené z odrůdy Vranec má intenzivní, tmavě červenou barvu. Vykazuje odrůdovou a bohatou vůni zralého ovoce. Chuť má plnou, s jemnou strukturou a harmonií.

Díky specifickému dojmu jsou vína Vranec považována za jedinečnou značku makedonských vín v celosvětovém měřítku.

Víno Vranec se dobře hodí ke všem makedonským pokrmům, stejně jako k jídlům s červeným masem, zvěří, grilovaným či uzeným masem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

twenty − four =