Barikové víno je označení pro vína (nejčastěji červená), která jsou po dobu minimálně 3 měsíců uložená ve speciálních dubových sudech. A proč v dubových? Protože dub má nejlepší předpoklady předávat vínu specifické aroma. Bariková vína díky tomu nejčastěji získávají vanilkovou příchuť. Výjimkou ale nejsou ani tóny hořké čokolády, skořice, karamelu… Některá vína mohou mít kouřový nádech, cedrové aroma, chuť silně pražené kávy a celou další širokou škálu chutí.
Zástupcem barikových vín v naší nabídce je například Dissan Barrique z produkce vinařství Bovin. Mimochodem, toto vinařství jako jediné používá na zrání vín vlastní sudy z makedonského dubu.
Zajímavostí je, že sudy se mohou na zrání barikových vín použít pouze třikrát – právě to dělá barikové víno specifickým artiklem.
Napsat komentář