Jak ochutnávat a hodnotit vína
Úvod » Blog » Jak ochutnávat a hodnotit vína

Jak ochutnávat a hodnotit vína

Také byste chtěli mít nějakým způsobem srovnáno, které víno a jak vám chutnalo? Abyste se k němu mohli vracet a současně se nebát ochutnávat nová a porovnávat je se svými stálicemi? Jak tedy ochutnávat a hodnotit vína?

Jako hlavní zdroj vašich poznámek degustační poznámky. V nich byste si měli zaznamenávat vzhled vína, jeho vůni a také chuť. Případně si můžete doplnit i čtvrtou charakteristiku a to celkový dojem z vína.

Začíná se vždy tím, že si zapíšete celý název vína a to včetně ročníku.

Hodnocení vzhledu vína

Víno nalijeme do zhruba ¼ sklenice. Pak zkontrolujeme, jak je čiré. Pohlédneme do sklenky shora a posoudíme sytost barvy vína. Čím výraznější je červená, tím mladší víno. Červená vína postupem času zesvětlají, u bílých je to naopak.

Pak sklenku nakloňte šikmo od sebe a podržte ji proti bílému pozadí. Tak porovnáte odstín ve středu tekutiny a na jejím okraji. Zatímco mladá červená vína mají spíše fialové až namodralé odstíny než cihlově červené, staré exempláře ztrácejí barvu na okraji. Čím je barva zářivější a odstíny jemněji odstupňované, tím je víno lepší.

Hodnocení vůně vína

K vínu si přivoňte, pak zakružte sklenicí a přivoňte si ještě jednou. Čím silnější dojem, tím intenzivnější je aroma neboli buket vína. Stále vyzrávající víno uvolní více vůně až po zakroužení sklenkou.

Chcete-li vína zhodnotit, všimněte si, zda je vůně čistá a intenzivní a co vám připomíná. Mnohem lépe si vůni zapamatujete, když si ji pojmenujete.

Hodnocení chutě vína

Upijte doušek vína a nechte ho proniknout ke všem chuťovým pohárkům na jazyku. I k těm na vnitřních stranách tváří.

Zatímco nos dokáže nejlépe vnímat subtilní chuťové složky vína,, ústa jsou ideální pro rozluštění základních složek chuti. Na špičce jazyka cítíme sladké, na jeho horních okrajích vnímáme velmi důležitou kyselost, zadní část analyzuje hořkost, vnitřní strany tváří zaznamenávají svíravé třísloviny a u ústí hrdla můžete pociťovat pálení spojené s přemírou alkohol.

Po spolknutí můžete posoudit, zda jsou všechny složky vína v rovnováze (mladá vína mívají často záměrně více tříslovin) a jak dlouho chuť přetrvává na jazyku – což je dobrý indikátor kvality.

Neměli bychom zapomínat, že hodnocení vína je vždy absolutně subjektivní záležitost a tak k němu i přistupovat. Prostě každý z nás má při hodnocení vína své preference a ty se navíc mohou v čase vyvíjet tak, jak postupně získáváte zkušenosti. Tak ať jsou ty vaše jen ty nejlepší!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

five × four =