Korek
Úvod » Blog » Korek, syntetika nebo šroubový uzávěr?

Korek, syntetika nebo šroubový uzávěr?

Pro uchovávání vína je potřeba účinný a vhodný uzávěr láhve. V současné době se používají tři typy – korek, syntetické zátky a poslední možností jsou šroubové uzávěry.

Zátky z přírodního korku jsou klasikou, ale na druhou stranu mohou svojí kvalitou a stářím způsobit, že víno získá nepříjemnou korkovou pachuť. Což platí zejména pro levné zátky vyrobené lepením korkových pilin.

Dalším nebezpečím u korkových zátek je možnost napadení korku plísní, díky které dochází v korku k chemické reakci a vzniku trichloranisolu. Ten má za následek to, že ve víně je cítit nepřijemně zatuchlá pachuť právě po korku. To ale už bývá v poslední době spíše výjimečné – výrobci korkových zátek investovali do výroby a kontroly svých produktů velké úsilí, které se projevilo i v tomto směru.

Mnozí vinaři také přešli na alternativní způsoby uzavírání láhví.

První variantou je syntetický korek, který je obvykle vyrobený z plastu. Takže milovníci vína si stále mohou užít rituál a zvuk spojený s vytažením zátky a přitom se nemusí bát toho, že by víno mohlo být díky korku znehodnocené. Nicméně vína se syntetickým korkem nejsou vhodná k dlouhodobé archivaci.

Druhou metodou (a nutno přiznat, že čím dál populárnější) je používání šroubových uzávěrů. Zpočátku se používal jen u aromatických vín jako je například ryzlink a u jednoduchých červených vín, ale dnes už se jím uzavírají nejrůznější vína všech cenových hladin. Vývoj jde dokonce tak dopředu, že vinaři dnes šroubové uzávěry zevnitř potírají speciální vrstvou, která umožňuje přístup kyslíku do láhve a zabraňuje tak tomu, aby víno získalo nežádoucí aroma v důsledku totálně vzduchotěsné láhve.

Mimochodem, víte, která země na světě je největším producentem korku? Portugalsko. Pochází z něj až 54% celosvětové produkce korku.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

16 + 5 =