O původu hlavní odrůdy hroznů pro výrobu bílých vín se vedou tak trochu spory. Předpokládá se, že Smederevka pochází ze Srbska, ale žádné hodnověrné prameny to neumí doložit. Není divu, však její původ sahá až do doby vlády římského císaře Marka Aurelia a tak se během času tato informace ztratila v běhu dějin.
Naštěstí to nemělo vliv na popularitu Smederevky a tak se dnes tato odrůda pěstuje téměř ve všech vinařských oblastech Makedonie.
Smederevka dozrává na začátku října a obvykle dává velkou úrodu. Hrozny jsou velké s oválným tvarem a tenkou, průsvitnou a tvrdou kůží se zelenožlutou barvou.
A jak chutnají vína z této odrůdy? Vyrábí se z ní bílá vína s ovocnou vůní a nízkým obsahem alkoholu. Vína jsou charakteristická svou harmonickou, pitnou chutí a jemnou vůní.
Smederevka je stolní víno a nejlépe se podává při teplotě 8-10 °С s lehkými předkrmy, bílým masem, sýrem, rybami a zelenými sezónními saláty. Během makedonských horkých letních dnů slouží i jako nápoj nazvaný „spritzer“ (Smederevka a perlivá voda) nebo „bunar“ (Smederevka, perlivá voda, Schweppes a čerstvé ovoce).
Zajímavostí je, že hrozny ze Smederevky se využívají také k výrobě lihovin, zejména makedonské „rakii“ („rakija“).
Napsat komentář