Kratošija nabízí výbornou chuť podloženou historií
» » Kratošija nabízí výbornou chuť podloženou historií

Kratošija nabízí výbornou chuť podloženou historií

Kratošija má v Makedonii dlouholetou historii s výbornou pověstí, díky které se stále drží na špičce. Přispívá tomu i kvalitní odrůda, která je stejná jako odrůda italského Primitiva.

Chuť tohoto vína bývá v závislosti na ročníku nevyzpytatelná – což je přesně to, co nás na tomto víně baví. Jednou vás může potěšit a fascinovat, jindy vás nechá lhostejnými. V každém případě si rozhodně zaslouží naši plnou pozornost.

Ve srovnání s odrůdami Vranec, má Kratošija méně cukrů a vyšší množství kyselin. Z pohledu vína jde o poměrně pestrou odrůdu: od jednoduchého a ovocného (ve stylu Beaujolais), přes vína s vysokým procentem alkoholu až po sofistikovaná, komplexní vína (ve stylu Bordeaux). Obecně platí, že nejlepší vína jsou suchá se světle červenou barvou a fialovým odstínem, poměrně vysokým procentním podílem alkoholu, malým extraktem, přiměřeným množstvím kyselin a ovocnou vůní, která v čase nakonec získá pikantní chuť. Nejlepší je v kombinaci se všemi druhy grilovaných mas a s pikantními sýry.

Pokud se podíváme více do minulosti tohoto vína, zjistíme, že má za sebou letitou historii. Kratošija je v Makedonii pěstovaná už od dob, kdy bylo víno naléváno do amfor a posíláno šlechticům. I přes to, že tato odrůda skoro vyhynula, Kratošija se stále drží a to zejména díky vinařům, kteří ji změnili v nejkvalitnější odrůdu.

Příběh vína Kratošija

Nejnovější zpráva o jejím původu je lehce pochybná a přinesla určitou polemiku mezi znalci v této oblasti. Přesněji, genetický původ Kratošija je stejný jako u odrůdy Primitivo, tj. Zinfandel nebo Crljenak Kaštelanski.

Pro jasnější a hlubší vysvětlení vazby mezi všemi těmito odrůdami musí příběh začít od začátku.

Pátrání po původu jedné z oblíbených amerických odrůd, Zinfandel, je jedním z nejzajímavějších příběhů o vinicích a vínech. Nepochybně víme, že Zinfandel pochází z Evropy, ale záhadou zůstává to, že tato odrůda nebyla v Evropě nalezena.V roce 1820 měla být přivezena do Ameriky z Vídeňské královské sbírky z Rakouska. Zinfandel však není rakouská autonomní odrůda. Důležitým obratem při řešení hádanky se stal rok 1967, kdy došlo k náhodnému zjištění, že odrůda Zinfandel je podobná místní italské odrůdě z oblasti Puglia, známé jako Primitivo. Později bylo vědecky prokázáno, že se jedná o tu stejnou odrůdu.

Stále ještě Primitivo nebylo nikde zmíněno jako autonomní italská odrůda, takže záhada zůstala nevyřešená. Na druhé straně Jaderského moře byla zase nejzajímavější odrůda, podobná Zinfandelovi, a to Plavec. Genetická identifikace je potvrzena tím, že Zinfandel je nečekaně jedním z potomků Dalmatské odrůdy Plavec.

Závěr je nesporný – Zinfandel, Primitivo, Crljenak Kaštelanski a Kratošija jsou stejné odrůdy  známé pod různými jmény. 

I přesto, že se Kratošija pěstuje v různých klimatických a půdních podmínkách, bez ohledu na její název se z ní vyrábí specifická vína, která charakterizují vinici, kde se pěstuje. Všechny dříve zmíněné skutečnosti o původu mohou nakonec klást důraz na odrůdu Kratošija, která byla neoprávněně opomíjena a teď je na čase, aby se připomněla její sláva v plné síle.

Vložit komentář

one × one =