Tradice výroby vína v Makedonii a Tikveši je staletí stará. Od dob Římské říše se píše, že se v Makedonii vyrábějí nesmírně silná vína, která mají vůni jihu, chuť písní a úsměvů lidí, kteří žijí v tomto regionu. Na tvorbě dlouhé vinařské tradice v naší zemi, zejména v oblasti Tikveš se podílí bezpočet vynikajících a kvalifikovaných vinařů, jak z minulosti tak i ze současnosti. Vinařství „Tikveš“ významně přispělo k vytvoření, zachování a propagaci této tradice v zemi a po celém světě. Špičková vína jsou výsledkem dokonalého spojení země, nebe, slunce, těch nejlepších hroznů z oblasti Tikveš, nejmodernějších technologií a znalostí vinařských mistrů, kteří se hrdě hlásí k podniku „Tikveš“ a k stejnojmennému regionu. „Tikveš“ je od roku 1885 symbolem staleté vinařské tradice v Makedonii. Díky tomu staletá tradice výroby vína poprvé dostává jméno, které se obecně spojuje s oblastí, ze které pochází, což je … Tikveš. První zmínka o vínu „Tikveš“ v písemném dokumentu se týká právě tohoto období, přesněji roku 1885, který je považován za rok, kdy poprvé začala organizovaná výroba a prodej vína v Makedonii.

Webová stránka značky: tikves.com.mk/en/

Tradice výroby vína v Makedonii a Tikveši je staletí stará. Od dob Římské říše je psáno že v Makedonii se vytváří úžasně mocní víno s vůni jihu, chuť písně a úsměvy lidí, kteří žijí v tomto regionu. Při tvorbě dlouhé vinařské tradice v naší zemi, zejména v oblasti Tikveš je zahrnuto bezpočet cenné a kvalifikované vinařů jak z minulosti tak i z současnosti. Vinařství „Tikveš“ významně přispělo k vytvoření, zachování a propagaci této tradice v zemi a po celém světě. Špičkové vína jsou výsledkem dokonalé spojení země, nebe, slunce, ty nejlepší hrozny z oblasti Tikveš, nejmodernější technologií a znalostí vína mistrů,které hrdě patří podniku „Tikveš“ a stejnomeneho regonu. „Tikveš“ je od roku 1885 symbolem staleté vinařskou tradici v Makedonii.

Díky tomu se po staletou tradici výroby vína poprvé dostává jméno, které obecně se spojuje s oblastí, ve které se vyskytuje, což je … Tikveš. První zmínka o „Tikveš“ v písemném dokumentu se týká právě tohoto období, přesněji roku 1885, který je považován za rok, kdy poprvé začala organizovaná výroba a prodej vína v Makedonii.

V období 1930-1940 se začala zvyšovat výroba vína. Tikveš se stává známou značkou a její výrobky se začínají prodávat v Srbsku, Albánii, Severním Řecku, Turecku a Egyptě.

.

V období 1946-1948 byl vydán zákon o nacionalizaci soukromého majetku. Cílem bylo zvyšit výroby hroznů, vína a tvrdého alkoholu a proto stát formoval společnost, která zahrnuje všechen znárodněný majetek, vinice a vinné sklepy známých vinařských rodin: Adzilazovi, Velkovi, Vchkovi, Grozadanovi, Danovi a dalším.

V období 1952-1969 státní podnik „Tikveš“ prochází četnými organizačními a integračními procesy. Byl vytvořen agrokombinát „Tikveš“ a k dosavadnímu výrobnímu podniku bylo připojeno několik malých zemědělských podniků. Vinařský sklep který je jeho současti se stává největším vinným sklípkem v jihovýchodní Evropě.

V roce 1956 byl založen archiv vína „Tikveš“ jako kronikář pro vynikající sklizně. Jsou svědky tisíce starých lahví vína, které jsou pečlivě uloženy v této zvláštní místnosti ve vinném sklípku v Kavadarci. Archiv vín byl vytvořen z iniciativy Josip Broz Tito, který po návštěvě tohoto podniku byl přesvědčen, že vinařství by mělo uchovávat stará vína z nejlepších sklizně podle příkladu světově nejslavnějších vyrobců.

V roce 1973 vzniklo víno „T’ga za jug“ na počest manifestace “Struški večeri na poezijata“, která každoročně sdružuje nejznámější básníky z celého světa. Během jedné návštěvy vinařství básníky navrhli, , aby se víno vyrobené na jejich počest nazývalo přesně „T’ga za jug“, podle stejnojmenné básně slavného makedonského básníka Konstantina Miladinova. Vzhledem k vyvážené chuti, o které se dlouhá léta pečuje a autentický příběh, který probouzí emoce a asociace související s teplem a krásou Makedonie, se kromě na domácího trhu stává toto víno obzvláště oblíbené i v zemích širšího regionu.

Během období od roku 1980 do 1990 byla strategie společnosti Tikveš zaměřena na „lamání rekordů“ ve všech segmentech výroby. V tomto ohledu je charakteristické, že v roce 1984, kvůli rozhodnutí o koupi celé odrůdy hroznů z regionu Tikveš, muselo vinařství využít městské koupaliště v Kavadarci pro dočasné skladování hroznů. V tomto období společnost Tikveš výrazně zvýšila své výrobní portfolio. Zahájena je nová série vín „Alexandrie“, která okamžitě byla velmí dobře přijata ze strany spotřebiteli.

V roce 2003 byl podnik Tikveš odkoupen společností „М6“, která začala hodně investovat do modernizace výroby.

Rozsáhlé investice do podniku Tikveš přinášejí urodu a získají rozsáhlé mezinárodní oceněni. V roce 2008 byl Tikveš vzhlášen jedním z 30 nejinovativnějších výroben vín ze světě, a to na „Wine Innovation Forum“ které se konalo v Paříži.

V roce 2010 byla zahájena nová série „ terroir“ vín „Bela Voda“ a „Barovo“, které byly vyrobeny z vlastními přísně kontrolovanými vinicemi. Tato vína jsou pojmenována podle mikroregionů, kde jsou vinice umístěna.

V roce 2011 jeden z nejslavnějších světových kritiků vín Robert M. Parker ohodnotil víno „Bela Voda“, sběr z roku 2010 s 94 body. Díky tomuto mimořádně vysokému ocenění Parker změnil toto červené „terroirské“ víno z podniku „Tikveš“ mezi nejlepší a nejcennější vína na světě. „Bela Voda“ 2010 je první víno z Makedonie a regionu, které bylo předtím ohodnocene vinným reportérem se světovým renomé. V roce 2014 Parker zopakoval vysoké známky pro vína „Bela voda“ ze tří po sobě jdoucích sběru a navíc byla vysoce hodnocena vína „Barovo“.

V roce 2014 podnik „Tikveš“ otevírá novou kapitolu svého vývoje. Bylo zahájeno první víno z exkluzivní série vyrobené v novém malém (butikovém) vinařství „Domen Lepovo“.