Jak počasí ovlivňuje kvalitu vína
Úvod » Blog » Jak počasí ovlivňuje kvalitu vína

Jak počasí ovlivňuje kvalitu vína

Počasí je v pěstování vína jedním z nejdůležitějších faktorů ovlivňujících kvalitu vína. Ovlivňuje totiž vhodnost pěstování konkrétní odrůdy vinné révy v konkrétní lokalitě. A samozřejmě – rozmary počasí ovlivňují i kvalitu (či nekvalitu) daného ročníku vína. Pojďme se tedy podívat jak počasí ovlivňuje kvalitu vína.

Vinná réva a její schopnost produkovat kvalitní plody a víno je závislá na celé řadě podnebných a klimatických faktorů. Množství slunečního svitu (makedonská vína využívají velmi nadprůměrného počtu slunečních dní), množství srážek, teplota, vlhkost… To vše jsou faktory, které mají na víno vliv.

A jak se to projevuje na chuti vína? Například vína z chladnějších oblastí mívají nižší obsah alkoholu a více kyselin. A naopak, vína z teplejších oblastí mají zase mohutnější tělo. V některých teplejších regionech se dokonce dají  produkovat i skvělá fortifikovaná (alkoholizovaná) vína.

Zásadní je teplota v období těsně před sklizní. Aby víno bylo kvalitní, je ideální, když se teplota ke konci období zrání pohybuje v rozmezí 15-21°C.

A co vláha? Ano, i ta je velmi důležitá. Aby rostlina mohla dosáhnout plné zralosti hroznů, je žádoucí, aby průměrný roční úhrn srážek v oblasti byl alespoň 500 mm. V teplejších oblastech pak dokonce 750 mm. Pokud příroda sama vláhu nedodá, pomáhají si vinaři zavlažováním.

Zajímavostí je, že pokud vinná réva trpí nedostatkem vláhy, tak sice dodá menší bobule, ale ty budou mít vyšší koncentraci chuťových látek a barviv. Nic se však nesmí přehánět, protože extrémní sucho proces zrání plodů zastaví.

Pokud je víno vystavené klimatickým extrémům, tak mu to také příliš nesvědčí. Například prudký déšť těsně před sklizní způsobí, že bobule nasají vodu a rozředí se tak cukr, kyseliny i chuťové látky.

Dlouhotrvající vlhké počasí vinná réva také nemá ráda – jsou to totiž ideální podmínky pro vznik a šíření plísní a houbových chorob.

A stejně tak vinné révě nesvědčí dlouhotrvající vysoké teploty přes 35°C, které vedou ke zpomalení fotosyntézy (réva totiž vynakládá „energii“ na své přežití), ke stresu a opadávání hroznů.

Jak je vidět, víno a jeho kvalita velmi závislá na místních klimatických podmínkách. Makedonská vína mají to štěstí, že podnebí, ve kterém se pěstují, je stabilní a většina škodlivých extrémů se v něm neobjevuje.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

fourteen + 14 =