Historie a odrůdy – II. část
» » Historie a odrůdy – II. část

Historie a odrůdy – II. část

Blog | 0

Vranec

Slovo Vranec znamená silný, černý nebo silný kůň (černý hřebec), a proto víno vyrobené z této odrůdy je spojeno se silou, potencí a úspěchem. Vranec také znamená havraní barva nebo černá, což je důvod, proč je v Makedonii víno známé také jako černé víno.

Vranec je místní, balkánská odrůda a její vína představují charakter lidí, kteří žijí v těchto oblastech – teplokrevný a silný. Předpokládá se, že byla vyšlechtěna přirozeným křížením nebo v důsledku spontánních mutací. Pěstuje se dlouhodobě v Černé Hoře, najdeme jí také v Dalmáciia Hercegovině, ale v Makedonii je to nejdůležitější a hlavní odrůda pro výrobu červeného vína. Současně je to druh makedonského červeného vína.

Klimatické podmínky v Makedonii umožňují úspěšné pěstování této odrůdy téměř v každé vinařské oblasti. Tato odrůda se většinou pěstuje v centrálních vinařských oblastech podél údolí řeky Vardar.

Odrůda Vranec, která má bujnou vinnou révu, dozrává v druhé polovině září. Hrozny jsou středně velké s tmavě modrou barvou.

Víno, které se vyrábí z této odrůdy, je známé intenzivním zabarvením. Vysoký obsah celkového počtu anthokyaninu charakterizuje tuto řadu vín, který je tak činí jedinečnými. Víno je vhodné pro smíchání s odrůdami vína Merlot, Cabernet Sauvignon a Syrah, stejně jako s vínem používaným kúpravu své barvy.

Makedonské víno vyrobené z odrůdy Vranec má intenzivní, tmavě červenou barvu. Vykazuje odrůdovou a bohatou vůni zralého ovoce. Chuť je plná, s jemnou strukturou a harmonií. Mladé víno má světle fialovou barvu s vůní jahodového džemu, divokých bobulí a pevnou tříslovinou strukturou s potenciálem zralosti v dubových sudech. Po uzrání zajišťuje kvalitu a komplexní vůni suchého ovoce a kakaa. Toto víno má harmonii komplexních aroma podobných bobulím, je bohaté tříslovinami, čokoládou a likéru.

Jedinečné agroekologické podmínky v údolí řeky Vardar poskytují příležitost k plnému vyjádření biologického potenciálu odrůdy Vranec. V Makedonii mají vinice této odrůdy hrubou heterogenitu. Odrůda Vranec rozlišuje několik odrůd s různými rysy. V současné době probíhá výběr klonování. Pečlivě vybrané mikropodniky, které využívají nejmodernější agrotechnologii v souladu s agrobiologickými a technologickými výkony, jsou bezesporu základním předpokladem pro výrobu vysoce kvalitních vín z této odrůdy.

Vína odrůdy Vranec jsou rozeznatelná a vyznačují se intenzivním zabarvením. Zachováním specifického dojmu z terroir jsou vína Vranec považována za jedinečnou značku makedonských vín v celosvětovém měřítku.
Víno Vranec se dobře hodíke všem makedonským pokrmům, stejně jako s červeným masem, zvěří, grilovaným a uzeným masem.
Kratošija
Kratošija je odrůda hroznů, která má v Makedonii dlouhou historii. Předpokládá se, že na území Makedonie je pěstována od dávných dob, kdy bylo víno naléváno do amfor a posíláno šlechticům. I přes skutečnost, že tato odrůda skoro vyhynula, Kratoshija přežila a vinaři ji změnili v nejkvalitnější odrůdu.
V závislosti na ročníku vás může Kratošija v jednu chvíli potěšit a fascinovat, a v jiné vás nechá lhostejnými. Každopádně si zaslouží naši plnou pozornost.

Nejnovější zpráva o jejím původu je trochu pochybná a přinesla určitou polemiku mezi znalci v této oblasti. Přesněji, genetický původ Kratošija je stejný jako u odrůdy Primitivo, tj. Zinfandel nebo CrljenakKaštelanski.

Pro jasnější a hlubší vysvětlení vazby mezi všemi těmito odrůdami musí příběh začít od začátku.

Pátrání po původu jedné z oblíbených amerických odrůd, Zinfandel, je jedním z nejzajímavějších příběhů o vinicích a vínech. Nepochybně víme, že Zinfandel pochází z Evropy, ale záhadou zůstává to, že tato odrůda nebyla v Evropě nalezena.V roce 1820 měla být přivezena do Ameriky z Vídeňské královské sbírky z Rakouska. Zinfandel však není rakouská autochtonní(autonomní) odrůda. Důležitým obratem při řešení hádanky se stal rok 1967, kdy došlo k náhodnému zjištění, že odrůda Zinfandel je podobná místní italské odrůdě z oblasti Puglia, známé jako Primitivo. Později bylo vědecky prokázáno, že se jedná o tu samou odrůdu.

Stále ještě Primitivo nebylo nikde zmíněno jako autohtonská(autonomní) italská odrůda, takže záhada zůstala nevyřešená. Na druhé straně Jaderského moře byla zase nejzajímavější odrůda, podobná Zinfandelovi, a to Plavec. Genetická identifikace je potvrzena tím, že Zinfandel je nečekaně jedním z potomků Dalmatské odrůdy Plavec.
Ve srovnání s odrůdami Vranec má Kratoshija méně cukru a vyšší množství kyselin. Je to docela pestrá odrůda z pohledu vína: od jednoduchého a ovocného (ve stylu Beaujolais), přes vína s vysokým procentem alkoholu až po sofistikovaná, komplexní vína (ve stylu Bordeaux). Obecně platí, že nejlepší vína jsou suchá se světle červenou barvou a fialovým odstínem, poměrně vysokým procentním podílem alkoholu, malým extraktem, přiměřeným množstvím kyselin a ovocnou vůní, která v čase nakonec získá pikantní chuť. Nejlepší je v kombinaci se všemi druhy grilovaných mas a pikantními sýry.

Závěr je nesporný -Zinfandel, Primitivo, CrljenakKaštelanski a Kratošija jsou stejnéodrůdy známé pod různými jmény. Přesto, že se pěstuje v různých klimatických a půdních podmínkách, bez ohledu na její název,vyrábí se z ní specifická vína, která charakterizují vinici, kde se pěstuje. Všechny dříve zmíněné skutečnosti o původu mohou nakonec klást důraz na odrůdu Kratošija, která byla neoprávněně opomíjena a teď je na čase, aby se připomněla její sláva v plné síle.

Vložit komentář

4 × four =