Historie a odrůdy – I. část
» » Historie a odrůdy – I. část

Historie a odrůdy – I. část

Blog | 0

Centrální region, údolí řeky Vardar, je producentem 83% celkové množství hroznů a vín v Makedonii. Region má 1 000 000 obyvatel a každoročně hostí více než 2 miliony turistů. Oblast se nachází v srdci Balkánu, je hlavní tranzitní zónou Balkánského poloostrova, kterou projde obrovský počet cestujících.

Vliv středomořského a kontinentálního podnebí, které eviduje až 260 slunečních dní v průběhu roku, spolu s harmonickým spojením s kopcovitou krajinou, je ideální pro vinařství a výrobu vín. Vinice se rozkládají ve výšce od 110 do 650 metrů nad mořem.

V současné době zde najdeme 21 000 hektarů vinic, které poskytuje obživu asi 26 295 rodinám, které se zabývají produkcí zdravých slunečných a světově známých hroznů. Kromě toho se zde pěstují i rozmanité původní odrůdy Smederevka, Temjanika, Belan, Zupljanka, Žilavka,Kratošia, Prokupec a silný Vranec. V tomto regionu je oficiálně registrováno 69 (z celkového počtu 84) vinařství, každoročně zpracují 256 000 tun vinných hroznů a produkují 850 000 hl kvalitního vína.

Smederevka

Hlavní odrůda hroznů pro výrobu bílých vín v Makedonii je Smederevka. Předpokládá se, že pochází ze Srbska, ale její původ není přesně potvrzen. Tato odrůda je jednou z nejstarších na Balkáně a většinou se pěstuje v oblastech s vinnou révou jako odrůda bílého vína v téměř všech vinařských oblastech Makedonie.

Smederevka dozrává na začátku října a obvykle dává velkou úrodu. Jelikož je citlivá na nízké teploty, většinou se pěstuje v teplých vinařských oblastech v Makedonii na úrodných, zdravých a hlubokých půdách. Hrozny jsou velké s oválným tvarem a tenkou, průsvitnou a tvrdou kůží se zelenožlutou barvou.

Z této odrůdy jsou vyráběna bílá vína s ovocnou vůní a nízkým obsahem alkoholu. Vína jsou charakteristická svou harmonickou, pitnou chutí a jemnou vůní. Smederevka je stolní víno a nejlépe se podává při teplotě 8-10 °С s lehkými předkrmy, bílým masem, sýrem, rybami a zelenými sezónními saláty. Během makedonských horkých letních dnů Smederevka slouží jako nápoj nazvaný „spritzer“ (Smederevka a perlivá voda) nebo „bunar“ (Smederevka, perlivá voda, Schweppes a čerstvé ovoce).

Hrozny ze Smederevky se využívají také k výrobě lihovin, zejména makedonské „rakii“ („rakija“).

Temjanika

Hrozny s tajemným původem a nádhernou vůní, která nikoho nenechá lhostejným. Samotné jméno znamená silný, s intenzivní vůni tymiánu. Víno Temjanika jednoduše vymaluje váš den radostnými barvami květin a ovoce.Předpokládá se, že pochází ze Středního východu a může být vykreslena pod mnoha synonymy v závislosti na místě, kde se pěstuje. Tato odrůda představuje jednu z nejstarších a široce rozšířených odrůd na světě. Primárním názvem podle OIV je MuscatBlanc a Petit Grains. V Makedonii jí lze většinou nalézt ve vinařské oblastí Tikves, kde se po delší dobu pěstuje odděleně na vinicích. V poslední době existují nové vinice, kde se tato odrůda stále více pěstuje, neboť je velmi vyhledávanou, o čemž svědčí stále se zvyšující zájem o výrobu muškátových vín.

Temjanika je odrůda, která vyžaduje teplé klima, s dlouhými a suchými podzimy, což jsou dokonalé podmínky, aby hrozny zůstaly delší dobu na révě a absorbovaly více cukru. To je předpoklad k přeměně na suché hrozny pro výrobu přírodních dezertních vín s vysokým podílem alkoholu.

Temjanika má průměrnou úrodu a hrozny jsou středně velké s žlutě zelenou tlustou kůží a rezavými skvrnami na slunné straně hroznu. Hrozny jsou stlačené, střední velikosti s válcovitě kuželovitým tvarem. Šťáva je bezbarvá s intenzivní muškátovou vůní. Existuje také tmavá Temjanika, která je velmi vzácná a má výjimečnou kvalitu.
Podle podmínek vinařské oblasti Tikveš tato odrůda dozrává koncem srpna nebo začátkem září a vyrábí se z ní vysoce kvalitní suché, polosuché a dezertní muškátové víno. Makedonská Temjanika má intenzivní žlutozlatou barvu se zeleným odstínem a vysoce složitými a aromatickými vůněmi. Hlavní vůní je muškátová Muscat,která je velmi pikantní. Na začátku jsou dominantní ovocné vůně broskví, meruněk, suchých švestek, pomerančů a následně je cítit chuť bazalky.

Víno Temjanika se podává při teplotě 10-12 stupňů a může se konzumovat s lehkým jídlem, bílým masem, mořskými plody a dezerty.

Vložit komentář

17 − 13 =